Αγιουρβέδα - Pitta dosha

Η λέξη pitta πηγάζει από το σανσκριτικό “tapas” που σημαίνει
ζεσταίνω.
Όταν η φύση αλληλεπιδρά στο ανθρώπινο σώμα με το στοιχείο του
νερό και της φωτιάς, τότε δημιουργείται η ενέργεια pitta dosha.
Pitta Dosha = Φωτιά + Νερό


Η ανακάλυψη της φωτιάς θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί το
μεγαλύτερο κατόρθωμα των προγόνων μας και καμία άλλη
ανακάλυψη ή γεγονός στην ιστορία της ανθρωπότητα δεν έφερε τόσες
ραγδαίες και μεταμορφωτικές αλλαγές στη ζωή του ανθρώπου.
Πως θα ήταν άραγε η ζωή μας χωρίς φωτιά; Η φωτιά έχει συνδεθεί
με τον ήλιο και με κάθε μορφή ενέργειας και μέσα στο σώμα μας, δρα
μέσα από τη pitta.
Η βασική της θέση της στο σώμα, βρίσκεται στο λεπτό έντερο κι ο
πρωταρχικός της ρόλος είναι η μεταβολική διαδικασία, η ισορροπία
της θερμοκρασίας του σώματος και η παραγωγή ενέργειας. Εκτός από
αυτό ενισχύει τη διάνοια, βοηθά στο να κατανοήσουμε και να
επεξεργαστούμε τις καθημερινές εντυπώσεις που παίρνουν τη μορφή
σκέψεων και να «χωνέψουμε» τις εμπειρίες της ζωής.

Οι ποιότητες της pitta είναι : ζεστή, διαπεραστική, ελαφριά,
λιπαρή, υγρή, κινητική.

Η pitta επειδή δραστηριοποιείται σε 5 κύρια σημεία του σώματος,
χωρίζεται σε 5 υποντόσας (subdoshas) που είναι :

  • Sandaka pitta – κεφάλι / καρδιά
  • Alochaka pitta – Μάτια
  • Bhrajaka pitta – Δέρμα
  • Ranjaka pitta – Συκώτι, σπλήνα
  • Pachaka pitta – Στομάχι / δωδεκαδάκτυλο


SANDAKA PITTA = η δύναμη της πραγματοποίησης
Η sandaka pitta κινείται στο κεφάλι και την καρδιά και σχετίζεται με
την επεξεργασία των συναισθημάτων, των εμπειριών, του stress, μας
ενεργοποιεί για να πάρουμε αποφάσεις και να τις εκπληρώσουμε.
Βοηθά στο να είμαστε παραγωγικοί σε αυτό που κάνουμε, στην
καλλιέργεια των ταλέντων μας και στην ολοκλήρωση των στόχων.
Κινείται στον άξονα εγκέφαλο - καρδιάς και μας βοηθά να
εκφράζουμε αυτό που νιώθουμε.
Οποιαδήποτε μορφή άσκησης που μας ευχαριστεί, ιδιαίτερα της
γιόγκα και του διαλογισμού βοηθά στην ισορροπία της συγκεκριμένης
υποντόσα.

ALOCHAKA PITTA = αυτό που βοηθά να βλέπουμε και να αναλύουμε.
Η alochaka pitta βρίσκεται σε όλη την επιφάνεια των ματιών με
έμφαση την κόρη του ματιού. Ρυθμίζει τις λειτουργίες των κυττάρων
του αμφιβληστροειδή κι όλη την οπτική διαδικασία, όπως την
ερμηνεία του αντικειμένου, αντιλαμβάνεται το χρώμα και το σχήμα,
τη διαφορετικότητα και την ποσότητα. Βοηθά στη αφομοίωση και το
μεταβολισμό του ηλιακού φωτός κι αυτό στη συνέχεια βοηθά στο να
φωτίζεται ο νους και η ψυχή μας.
Η alochaka pitta συμμετέχει στην έκκριση της μελανίνης στο δέρμα
και βοηθά τα μελανοκύτταρα να αυξάνουν τη δράση τους στο αίμα
όταν εκτεθούμε σε δυνατό ηλιακό φως, όπως συμβαίνει το καλοκαίρι.
Επίσης, σε αυτό το σημείο ξεκινά και η σύνθεση της βιταμίνης Α.

BRAJAKA PITTA = αυτό που δίνει λάμψη
Η brajaka pitta κινείται στο δέρμα και σχετίζεται με την αφή και τη
ρύθμιση της θερμότητας. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην καλή
ενυδάτωση της επιδερμίδας κι εμπλέκεται ενεργά στην υγεία του
τριχωτού της κεφαλής.
Ρυθμίζει την λειτουργία στους ιδρωτοποιούς αδένες κι
απελευθερώνει την περιττή φωτιά με τον ιδρώτα, φέρνοντας έτσι
ισορροπία στη θερμοκρασία του σώματος. Είναι υπεύθυνη για τη
διατήρηση του ΡΗ του δέρματος, καθώς επίσης και για τους
μικροοργανισμούς, το μικροβίωμα που συνθέτει την άμυνα του
δέρματος. Η brajaka pitta βοηθά σημαντικά στη δέσμευση και την
απορρόφηση της βιταμίνης D.

RANJAKA PITTA = αυτό που δίνει χρώμα
Η ranjaka pitta βρίσκεται στο συκώτι, στο σπλήνα, και προσδίδει το
κόκκινο χρώμα στο αίμα.
Η ranjaka pitta που βρίσκεται στο συκώτι, δίνει το κόκκινο χρώμα
στο αίμα και μένει σε αυτό μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Ωθεί το αίμα
αδιάκοπα με τη δύναμη που χρειάζεται για να ρέει διαρκώς.
Τα διαφορετικά χρώματα των ιστών είναι αποτέλεσματα της
δραστηριότητας της ranjaka pitta η οποία δίνει χρώμα επίσης, στα
μαλλιά και στην επιδερμίδα.
Σύμφωνα με τα αρχαία κείμενα της Αγιουρβέδα μια από τις
σημαντικές λειτουργίες της ranjaka pitta στο συκώτι, είναι η
απομόνωση του σιδήρου, η αποθήκευση και η συμμετοχή του στην
αιμοποίηση.

PACHAKA PITTA = αυτή που μεταβολίζει
Η pachaka pitta δραστηριοποιείται στο στομάχι, στο δωδεκαδάκτυλο.
Διασπά τις πολύπλοκες μοριακές συνθέσεις της τροφής, όπως τους
σύνθετους υδατάνθρακες, σε απλούστερη μορφή.
Η πέψη της τροφής στο έντερο και στη συνέχεια η ενίσχυση των
ιστών με θρεπτικά συστατικά και η μετατροπή του φαγητού σε
ενέργεια και θερμότητα εξαρτώνται από την δράση της pachaka pitta.
Επίσης, η συγκεκριμένη υποντόσα διαχωρίζει τις χρήσιμες ουσίες
από τις άχρηστες διαμορφώνοντας έτσι τα απόβλητα του σώματος
και δημιουργεί το αίσθημα της πείνας και της δίψας αφού
ολοκληρωθεί η πέψη της τροφής.
Καίει κάθε παθογόνο οργανισμό που έχει εισέλθει στο σώμα με την
τροφή. Η δράση της επεκτείνεται και στην παραγωγή των ενζύμων
και παρότι δραστηριοποιείται στο λεπτό έντερο συμμετέχει στην πέψη
του φαγητού, ξεκινώντας από τα ένζυμα που βρίσκονται στο σάλιο.

Η ισορροπημένη μεταβολική φωτιά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για
ένα διαυγή νου, λογικά συναισθήματα και θέτει τη βάση για τη
μακροζωία.
Δροσιστικές τροφές όπως τα λαχανικά, φρούτα, μυρωδικά π.χ.
αγγούρι, πεπόνι, καρπούζι, φρέσκα φασόλια, κόκκινες γλυκοπατάτες,
κεράσια, μήλα, ανανάς , φρέσκο κάρδαμο, κόλιανδρο είναι χρήσιμο να
καταναλώνονται κατά τους θερινούς μήνες διότι συντελούν στην
ισορροπία της pitta. Αντιθέτως, τα καυτερά, λιπαρά, τηγανιτά και
πολύ αλμυρά αυξάνουν τη θερμαντική απόδοση της τροφής.
Δραστηριότητες όπως το jogging, το κολύμπι, το περπάτημα, η
γιόγκα μέτριας έντασης, ο διαλογισμός, και δροσιστικές
αναπνευστικές τεχνικές, απελευθερώνουν και εξισορροπούν την
περίσσεια της pitta στο σώμα.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Latest posts