Οι 5 υποντόσας της Pitta

Η λέξη pitta πηγάζει από το σανσκριτικό “tapas” που σημαίνει ζεσταίνω. Όταν
η φύση αλληλοεπιδρά στο ανθρώπινο σώμα με το στοιχείο του νερό και της
φωτιάς, τότε δημιουργείται η ενέργεια pitta dosha.

Pitta Dosha = Φωτιά + Νερό

Η ανακάλυψη της φωτιάς θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί το
μεγαλύτερο κατόρθωμα των προγόνων μας και καμία άλλη ανακάλυψη ή
γεγονός στην ιστορία της ανθρωπότητα δεν έφερε τόσες ραγδαίες και
μεταμορφωτικές αλλαγές στη ζωή του ανθρώπου.
Πως θα ήταν άραγε η ζωή μας χωρίς φωτιά? Η φωτιά έχει συνδεθεί με τον
ήλιο και με κάθε μορφή ενέργειας και μέσα στο σώμα δρα με τη μορφή της
pitta.
Η βασική της θέση στο σώμα, βρίσκεται στο λεπτό έντερο κι ο πρωταρχικός
της ρόλος είναι η μεταβολική διαδικασία, η ισορροπία της θερμοκρασίας του
σώματος και η παραγωγή ενέργειας. Εκτός από αυτό ενισχύει τη διάνοια,
βοηθά να κατανοήσουμε και να επεξεργαστούμε τις καθημερινές εντυπώσεις
που παίρνουν τη μορφή σκέψεων και να «χωνέψουμε» τις εμπειρίες της ζωής.

Οι ποιότητες της pitta είναι : ζεστή, διαπεραστική, ελαφριά, λιπαρή,
υγρή, κινητική.

Επειδή η pitta δραστηριοποιείται σε 5 κύρια σημεία του σώματος, χωρίζεται σε 5 υποντόσας (subdoshas) που είναι :

  • Sandaka pitta – κεφάλι, καρδιά
  • Alochaka pitta – Μάτια
  • Bhrajaka pitta – Δέρμα
  • Ranjaka pitta – Συκώτι, σπλήνα
  • Pachaka pitta – Στομάχι, δωδεκαδάκτυλο


SANDAKA PITTA = Η φωτιά της διάκρισης
Η sandaka pitta κινείται στο κεφάλι και την καρδιά και σχετίζεται με την
επεξεργασία των συναισθημάτων, των εμπειριών και του stress. Ενεργοποιεί
τις αποφάσεις μας και την εκπλήρωσή τους. Καθοδηγεί τη διάκριση και την
καλλιέργεια των ταλέντων, καθώς και την ολοκλήρωση των στόχων.
Συναισθηματικά, προσφέρει την απαραίτητη δύναμη και όρεξη για τη ζωή.
Κινείται στον άξονα εγκέφαλος - καρδιά και είναι η ενέργεια που συντονίζει
τον λόγο με τα συναισθήματα.
Οποιαδήποτε μορφή άσκησης που μας ευχαριστεί, ιδιαίτερα της γιόγκα και του
διαλογισμού βοηθά στην ισορροπία της συγκεκριμένης υποντόσα.

ALOCHAKA PITTA = Η φωτιά που βοηθά να βλέπουμε και να αναλύουμε.
Η alochaka pitta βρίσκεται σε όλη την επιφάνεια των ματιών με έμφαση την
κόρη του ματιού. Ρυθμίζει τις λειτουργίες των κυττάρων του
αμφιβληστροειδή και όλη την οπτική διαδικασία. Αναλύει την ερμηνεία του
αντικειμένου, αντιλαμβάνεται το χρώμα και το σχήμα, τη διαφορετικότητα και
την ποσότητα. Μια σημαντική λειτουργία της είναι η αφομοίωση και ο
μεταβολισμός του ηλιακού φωτός από τα μάτια.
Η alochaka pitta συμμετέχει στην έκκριση της μελανίνης στο δέρμα και βοηθά
τα μελανοκύτταρα να αυξάνουν τη δράση τους στο αίμα όταν εκτεθούμε σε
δυνατό ηλιακό φως, όπως συμβαίνει το καλοκαίρι. Επίσης, σε αυτό το σημείο
ξεκινά και η σύνθεση της βιταμίνης Α.

BRAJAKA PITTA = Η φωτιά που δίνει λάμψη
Η brajaka pitta κινείται στο δέρμα και σχετίζεται με την αφή και τη ρύθμιση
της θερμότητας. Συμβαλλει στην καλή ενυδάτωση της επιδερμίδας κι
εμπλέκεται ενεργά στην υγεία του τριχωτού της κεφαλής.
Ρυθμίζει την λειτουργία στους ιδρωτοποιούς αδένες κι απελευθερώνει την
περιττή φωτιά με τον ιδρώτα, φέρνοντας έτσι ισορροπία στη θερμοκρασία του
σώματος. Είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση του ph του δέρματος, καθώς
επίσης και για τους μικροοργανισμούς που συνθέτουν το μικροβίωμα του και
την άμυνα του δέρματος. Η brajaka pitta ενισχύει σημαντικά τη δέσμευση και
την απορρόφηση της βιταμίνης D.

RANJAKA PITTA = Η φωτιά που δίνει χρώμα
Η ranjaka pitta βρίσκεται στο συκώτι και στη σπλήνα, και προσδίδει το
κόκκινο χρώμα στο αίμα. Η ranjaka pitta που βρίσκεται στο συκώτι, δίνει το
κόκκινο χρώμα στο αίμα και μένει σε αυτό μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Ωθεί
το αίμα αδιάκοπα με τη δύναμη που χρειάζεται για να ρέει διαρκώς. Τα
διαφορετικά χρώματα των ιστών είναι αποτέλεσμα της δραστηριότητας της
ranjaka pitta. Δίνει χρώμα επίσης, στα μαλλιά και στην επιδερμίδα.
Σύμφωνα με τα αρχαία κείμενα της Αγιουρβέδα μια από τις σημαντικές
λειτουργίες της ranjaka pitta στο συκώτι, είναι η απομόνωση του σιδήρου, η
αποθήκευση και η συμμετοχή του στην αιμοποίηση.

PACHAKA PITTA = Η φωτιά που μεταβολίζει
Η pachaka pitta δραστηριοποιείται στο στομάχι και στο δωδεκαδάκτυλο.
Διασπά τις πολύπλοκες μοριακές συνθέσεις της τροφής, όπως τους σύνθετους
υδατάνθρακες, σε απλούστερη μορφή.
Η πέψη της τροφής στο έντερο και στη συνέχεια η ενίσχυση των ιστών με
θρεπτικά συστατικά, η μετατροπή του φαγητού σε ενέργεια και θερμότητα
εξαρτώνται από την δράση της pachaka pitta. Η συγκεκριμένη υποντόσα
διαχωρίζει τις χρήσιμες ουσίες από τις άχρηστες διαμορφώνοντας έτσι τα
απόβλητα του σώματος, δημιουργεί το αίσθημα της πείνας και της δίψας αφού
ολοκληρωθεί η πέψη της τροφής.
Καίει κάθε παθογόνο οργανισμό που έχει εισέλθει στο σώμα με την τροφή. Η
δράση της επεκτείνεται και στην παραγωγή των ενζύμων και παρότι
δραστηριοποιείται στο λεπτό έντερο συμμετέχει στην πέψη του φαγητού,
ξεκινώντας από τα ένζυμα που βρίσκονται στο σάλιο.
Η ισορροπημένη μεταβολική φωτιά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα
διαυγή νου, λογικά συναισθήματα και θέτει τη βάση για τη μακροζωία.

Δροσιστικές τροφές όπως τα λαχανικά, φρούτα, μυρωδικά π.χ. αγγούρι,
πεπόνι, καρπούζι, φρέσκα φασόλια, κόκκινες γλυκοπατάτες, κεράσια, μήλα,
ανανάς , φρέσκο κάρδαμο, κόλιανδρο είναι χρήσιμο να καταναλώνονται κατά
τους θερινούς μήνες. Οι παραπάνω τροφές συντελούν στην ισορροπία της
pitta. Αντιθέτως, τα καυτερά, λιπαρά, τηγανιτά και πολύ αλμυρά αυξάνουν τη
θερμαντική απόδοση της τροφής και στη συνέχεια την pitta στο σώμα.

Δραστηριότητες όπως το jogging, το κολύμπι, το περπάτημα, η γιόγκα μέτριας
έντασης, ο διαλογισμός, και δροσιστικές αναπνευστικές τεχνικές,
απελευθερώνουν και εξισορροπούν την περίσσεια της pitta στο σώμα.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Latest posts