ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΗΠΑΤΟΣ

Όσοι έχουν επισκεφθεί τον διαιτολόγο τους για απώλεια βάρους, έχουν εξοικιωθεί με την αποτοξίνωση του ήπατος, αφού είναι μια από τις πρώτες διατροφικές Detox πρακτικές που εφαρμόζουν οι ειδικοί της διατροφής.
Το συκώτι μας, είναι το πιο θερμό όργανο του σώματος κι αυτό διότι εργάζεται αδιάκοπα νυχθημερόν, αφού είναι μόνιμα απασχολημένο με τις λειτουργίες του μεταβολισμού. Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε ότι πραγματοποιεί περίπου 500 λειτουργίες και γι' αυτό συχνά αποκαλείται το “βιοχημικό εργαστήρι του σώματος”. Στην πραγματικότητα μέρος των λειτουργιών του, ξεκινά σαν αντανακλαστική αντίδραση όταν αντιλαμβάνεται την τροφή στη γλώσσα και
ιδιαίτερα αφού καταναλώσουμε τροφές πικρής γεύσης.

Στα καθημερινά καθήκοντα του συκωτιού συμπεριλαμβάνεται :
H αποθήκευση του γλυκογόνου, η παραγωγή της χολής για την πέψη του λίπους, η απομάκρυνση των βλαβερών ουσιών που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, μετατροπή της τροφής σε ενέργεια μέσω της διάσπασης του γλυκογόνου, αποθήκευση του λίπους και των σακχάρων, βιταμίνες ζωτικής σημασίας όπως Β12, φυλλικό οξύ και μέταλλα όπως σίδηρος, ψευδάργυρος και χαλκός. Επίσης, παράγει ορμόνες και συμμετέχει στην αποσύνθεση των γερασμένων ερυθρών
αιμοσφαιρίων. Ο εγκέφαλος, η καρδιά, οι νεφροί, το πεπτικό και το αμυντικό μας σύστημα εξαρτώνται από τη δύναμη του συκωτιού. Όπως αντιλαμβανόμαστε, η αποτοξίνωση του ήπατος, θεωρείται απαραίτητη για όλους, καθώς
ενισχύεται ο μηχανισμός δράσης των ηπατικών κυττάρων, συμβάλλει στην ανανέωση του οργάνου και κατ' επέκταση ολόκληρου του οργανισμού.

Ποιές είναι όμως οι καλύτερες τροφές – ουσίες που συμμαχούν στην ουσιαστική ανανέωση του ήπατος ? Η απάντηση βρίσκεται στο “φαρμακείο της φύσης” και παρακάτω θα γνωρίσουμε 4 “συμμάχους” που βοηθούν αποτελεσματικά στον
καθαρισμό του συκωτιού.

1. Γαϊδουράγκαθο – Silybum marianum
Το γαϊδουράγκαθο έχει χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση του ήπατος πάνω από 2000 χρόνια. Γνωστό επίσης ως Milk Thistle, Chardon Marie, περιέχει φλαβόνες, αντιοξειδωτικές και πικρές ουσίες, κουερσετίνη, λινολεϊκό και λινολενικό οξύ. Σύμφωνα με τις έρευνες των τελευταίων δεκαετιών η σιλυμαρίνη είναι η βασική ουσία που προέρχεται από το εκχύλισμα του γαϊδουράγκαθου, η οποία είναι υπεύθυνη για τα εντυπωσιακά θεραπευτικά οφέλη στο συκώτι.
Η σιλυμαρίνη αυξάνει την έκκριση των γαστρικών υγρών δημιουργώντας έτσι το κατάλληλο περιβάλλον για την πέψη της τροφής. Ενισχύει την έκριση της χολής από το ήπαρ με αποτέλεσμα την καλή πέψη του λίπους και τη μείωση της χοληστερίνης. Βοηθά σημαντικά στην αναγέννηση των κατεστραμμένων ηπατικών κυττάρων και τα προστατεύει από το αλκοόλ και άλλες τοξικές ουσίες που έχουν ήδη εισχωρήσει στο αίμα. Συχνά συνδυάζεται με την αγκινάρα για να αποτρέψει τις αρνητικές συνέπειες των φαρμάκων και τη λιπώδη διήθηση.

2. Αγκινάρα – Cynara cardunculus
Η αγκινάρα είναι πλούσια σε κυναρίνη, πολυφαινόλες, χλωρογενικό οξύ, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, σιλυμαρίνη, χαλκό, ασβέστιο, ινουλίνη (φυτικές ίνες). Η βασική της ουσία, η κυναρίνη βοηθά στη βελτίωση των λειτουργιών και την ανανέωση των κουρασμένων ηπατικών κυττάρων. Ασκεί χολαιρετική και χολαγωγική δράση αφού όχι μόνο συμβάλλει σημαντικά στην έκκριση της χολής αλλά διευκολύνει την εκκένωση της, από την χοληδόχο κύστη στο έντερο. Η συχνή κατανάλωση της αγκινάρας, μειώνει την κακή χοληστερίνη LDL κι αποτρέπει τον σχηματισμό χολόλιθων. Η αγκινάρα είναι μια από τις βασικές τροφές που χρησιμοποιούνται για την αποβολή του ουρικού
οξέος (μια ουσία που συντίθεται κυρίως στο συκώτι και είναι το τελικό προιόν του μεταβολισμού των πουρινών).

3. Σημύδα – Betula
Ένας ακόμη σύμμαχος στην ενδυνάμωση του συκωτιού είναι η σημύδα η οποία έχει
αντιφλεγμονώδη, διουρητική και καθαριστική δράση. Αυτές οι ιδιότητες βοηθούν το ήπαρ να μειώσει την αυξημένη θερμοκρασία που παράγει εξαιτίας της αδιάκοπης δραστηριότητάς του. Συνεργάζεται με το συκώτι για τον καλό μεταβολισμό του σώματος. Η σημύδα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, αιθέρια έλαια, τανίνες, φλαβονοειδή, μπετουλίνη και μπετουλινικό οξύ που είναι οι κύριες θεραπευτικές ουσίες του δέντρου. Μαζί με την αγκινάρα συμβάλλει στη μείωση της
χοληστερίνης κι απαλλάσσει το σώμα από το αυξημένο ουρικό οξύ που παράγεται στο συκώτι λόγω αυξημένης κατανάλωσης κρέατος, ψαριών, αλλαντικών, αλκοόλ, οσπρίων.

4. Ταραξάκο – Taraxacum officinale
Πλούσιο σε πολυφαινόλες, σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνες Κ, Β1, Β2, Β6 το ταραξάκο βοηθά το συκώτι να αποβάλλει τις τοξίνες και άλλες βλαβερές ουσίες. Η πικρή του γεύση ενισχύει το αντανακλαστικό μήνυμα που στέλνει η γλώσσα στο ήπαρ, μέσω των ειδικών υποδοχέων. Με αυτό το τρόπο το ήπαρ διατηρεί ενεργό το ρυθμό του μεταβολισμού και αποφεύγεται το φαινόμενο του “τεμπέλικου συκωτιού”. Το ταραξάκο είναι μια απαραίτητη τροφή που προτείνουν οι διατροφολόγοι στα προγράμματα αποτοξίνωσης για την απώλεια βάρους και την αντιμετώπιση της
λιπώδους διήθησης. Έχει την ιδιότητα επίσης, να αποβάλλει τις συσσωρευμένες τοξίνες και να διαλύει την άπεπτη μάζα τροφής που προκαλείται από την υπερφαγία και τους ασύμβατους συνδυασμούς τροφίμων.

Αναζητήστε στο φαρμακείο μας, τους αποτοξινωτικούς συνδυασμούς βοτάνων για τον καθαρισμό του συκωτιού και την ενδυνάμωση του οργάνου, που παρασκευάζονται στο εξειδικευμένο εργαστήριο μας. Οι μορφές που διατείθονται είναι : Βάμματα που διαλύονται σε νερό, κάψουλες βοτάνων και ταμπλέτες συμπληρωμάτων διατροφής.


Αφήστε ένα σχόλιο

Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευσή τους

Αυτή η τοποθεσία προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.