Δέρμα - Ο καθρέφτης της υγείας και της ομορφιάς

Από τους αρχαίους χρόνους τα υλικά που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος για
να αντιμετωπίσει τις διάφορες ασθένειες και για την ενισχύση της υγείας
του, είχε συσχετιστεί με αγνά υλικά από τη φύση, πολύ κοντά στην αρχική
τους μορφή.

Η πρακτική του μασάζ, σώματος και προσώπου, με φυσικά συστατικά
όπως έλαια, πέτρες, σμιλευμένα ξύλα, χάνεται στα βάθη της ιστορίας, με
αναφορές από διαφορετικές περιοχές της γης, όπως Αίγυπτος, Ασία,
Ελλάδα, Ρωμαική Αυτοκρατορία.

Οι ολιστικές πρακτικές των πρώτων θεραπευτικών συστημάτων που
αναπτύχθηκαν περίπου 5.000 χρόνια πριν, όπως της κινέζικης ιατρικής,
της ρεφλεξολογίας και της αγιουρβέδα, εφάρμοζαν την τεχνική του μασάζ
σε ένα πλήθος παθήσεων συμπεριλαμβανομένου, τα μυοσκελετικά
προβλήματα, τα αρθριτικά, την αποτοξίνωση των εσωτερικών οργάνων,
την ενδυνάμωση του σώματος μετά τον τοκετό, την απελευθέρωση
συναισθημάτων, της έντασης, κ.α.

Στη σύγχρονη θεραπευτική, η πρακτική του μασάζ έχει αναπτυχθεί
σημαντικά, εξαιτίας της θετικής επίδρασης που προσφέρει στους ιστούς
του σώματος και την αναζοωγόνηση της υγείας. Σε αυτό το σημείο είναι
σημαντικό να αναφέρουμε, ότι η ανάγκη για τη διατήρηση της υγείας , της
νεότητας και την ομορφιά του δέρματος, έκανε τον άνθρωπο να
ανακαλύψει στον φυσικό πλούτο, ένα μεγάλο εύρος ελαίων από καρπούς
και σπόρους, που ενισχύουν την ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας.

Ας δούμε παρακάτω τα οφέλη και τη χρήση κάποιων ελαίων που
χρησιμοποιούνται στις θεραπευτικές μεθόδους και στην κοσμετολογία.

Λάδι Αβοκάντου / Persea Americana
Το λάδι από το αβοκάντο είναι πλούσιο και πυκνό και γι αυτό η χρήση του
είναι ιδανική για το ξηρό κι αφυδατωμένο δέρμα. Ευεργετεί ιδιαίτερα τη
γυναικεία επιδερμίδα μετά την εμμηνόπαυση, καθώς ενισχύει την
ελαστικότητα και την ενυδάτωση. Καταπραύνει τους πόνους των
αρθρώσεων, προσφέροντας την κατάληλη λίπανση στην περιοχή και
διευκολύνει την καθημερινή κίνηση του σώματος. Περιέχει μονοακόρεστα
λιπαρά οξέα, βιταμίνη Κ, Ε, μαγνήσιο και καροτενοειδή.

Αμυγδαλέλαιο / Prunus amygdalus var. dulcis
Το αμύγδαλο θεωρείται ο βασιλιάς των καρπών και το λάδι του είναι
πλούσιο σε φυτοχημικές και αντιοξειδωτικές ενώσεις, σε μέταλλα και
βιταμίνες.
Από το δέντρο Prunus amygdalus var. dulcis παίρνουμε το υπέροχο sweet
almond oil. Το λάδι αυτό περιέχει βιταμίνη Ε, Α, ψευδάργυρο και
Ω-3 λιπαρά οξέα. Ενισχύει σημαντικά τη θρέψη του δέρματος και δίνει
φωτεινότητα στην επιδερμίδα. Ανήκει στα λεπτόρευστα κι ελαφριά έλαια,
η δράση του είναι δροσιστική και γι’ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί
ακόμα και τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.

Λάδι Άργκαν / Argania spinosa
To δέντρο Argan ευδοκιμεί στη Αφρικανική ήπειρο, κυρίως στο Μαρόκο.
Το έλαιο παράγεται από τους πυρήνες του δέντρου και περιέχει λινολενικό
οξύ, Ω-6, αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Α και Ε.
Η δράση του είναι επουλωτική, ενισχύει την κυτταρική ανανέωση και τη
σύσφιξη της επιδερμίδας. Βοηθάει σημαντικά στη ρύθμιση της έκκρισης
των σμηγματογόνων αδένων με αποτέλεσμα να εξισορροπεί την περιττή
λιπαρότητα του δέρματος. Χρησιμοποιείται επίσης, για θεραπευτικούς
λόγους στην ακμή, στις ραγάδες, για την υγεία των μαλλιών κι ως
πρόληψη στις αγωγές αντιγήρανσης.

Καροτέλαιο / Daucus carota
Το συγκεκριμένο λάδι παρασκευάζεται από τριμμένα καρότα τα οποία
εμβαπτίζονται μέσα σε ένα λάδι βάση όπως λάδι ηλίανθου, καρύδας ή
αμυγδάλου. Το μίγμα παραμένει σε σκιερό μέρος για 20 ημέρες και στη
συνέχεια στραγγίζεται καλά μέχρι το τελικό προϊόν να πάρει την
επιθυμητή διαυγή εικόνα.
Είναι πλούσια σε beta carotene κι αυτό το καθιστά απαραίτητο συστατικό
στα αντηλιακά προϊόντα. Περιέχει σημαντικά ποσοστά αντιοξειδωτικών
τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες κι ενισχύουν τους
αντιγηραντικούς μηχανισμούς του δέρματος. Επίσης, περιέχει βιταμίνη C,
A, E, D, ρετινόλη, έχει αντιβακτηριακή κι αντιφλεγμονώδη δράση.

Λάδι Καρύδας / Cocos nucifera
Ένας από τους καρπούς που έχει αγαπηθεί παγκοσμίως είναι η καρύδα.
Όλα τα μέρη του καρπού, από το εξωτερικό του περίβλημα μέχρι την
εσωτερική του σάρκα προσφέρουν αναρίθμητα οφέλη στην υγεία του
σώματος και του δέρματος. Μεταξύ άλλων, περιέχει τριγλυκερίδια μέσης
αλύσου, τα οποία βοηθούν στην καύση του λίπους και lauric acid που
ενισχύει την εντερική χλωρίδα.
Το λάδι της καρύδας χρησιμοποιείται στη μαγειρική, στο θεραπευτικό
μασάζ και στην καθημερινή ενυδάτωση της επιδερμίδας. Επίσης, οι
στοματικές πλύσεις με λάδι καρύδας ενισχύουν τη σύσφιξη των ούλων,
αποτρέπεται η συσσώρευση μικροβιακής πλάκας κι ενισχύεται το φυσικό
χρώμα των δοντιών.
Χρησιμοποιείται συχνά στη ρεφλεξολογία, έχει αγχολυτικές ιδιότητες
καταπραΰνει το νευρικό σύστημα και αποτοξινώνει το δέρμα.

Λάδι Νυχτολούλουδου / Oenothera biennis
Το αγαπημένο λάδι της γυναίκας δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το
λάδι του νυχτολούλουδου !
Το έλαιο που παράγεται από τους σπόρους του, χρησιμοποιείται συχνά ως
διατροφικό συμπλήρωμα κατά του άγχους και για την αντιμετώπιση των
συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
Περιέχει τα απαραίτητα ζωτικά λιπαρά, βιταμίνη Ε, C και
βιοφλαβονοειδή. Μειώνει σημαντικά τη διαδερμική απώλεια νερού,
βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος μέσα από τα τριχοειδή αγγεία,
αυξάνει την άμυνα του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία και
συστήνεται για τη διατήρηση της νεότητας. Συχνά προστίθεται ως
συστατικό στα σαμπουάν κατά της πιτυρίδας και στην καλλυντική
φροντίδα για την ανάπλαση της επιδερμίδας.

Σησαμέλαιο / Sesamum indicum
Το σησαμέλαιο, σε αντίθεση με τα άλλα λάδια, θεωρείται πολύ πυκνό και
θερμαντικό λάδι.
Περιέχει μέταλλα, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σίδηρο.
Εφαρμόζεται στα πέλματα το βράδυ για καλό και ξεκούραστο ύπνο,
καταπραΰνει από το άγχος και θρέφει σε βάθος τους ιστούς του δέρματος
είτε ως τρόφιμο στο φαγητό μας, είτε εξωτερικά μέσω του δέρματος.
Επίσης, ως τρόφιμο ενισχύει την καλή όραση και την υγεία των οστών.
Προστίθεται συχνά στα μίγματα ελαίων και στην καθημερινή περιποίηση
προσώπου και σώματος, καθώς αυξάνει την ελαστικότητα της
επιδερμίδας.

Λάδι από κουκούτσια σταφυλιού / Vitis vinifera
Το λάδι από τα κουκούτσια στυφυλιού είναι πλούσια σε ρεσβερατρόλη,
ανθοκυανίνες, Ω-6, λινολεικό οξύ, βιταμίνη Ε, και C.
Σε αντίθεση με το σησαμέλαιο, θεωρείται πολύ ελαφρύ, άοσμο και
διεισδυτικό.
Συσφίγγει και τονώνει το δέρμα, ενυδατώνει την επιδερμίδα χωρίς να
φράζει τους πόρους, έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση.
Λόγω των παραπάνω ιδιότητων, ευεργετεί τα ακνεικά δέρματα και τη
φροντίδα του λιπαρού δέρματος.

Τα ευεργετικά οφέλη των ελαίων διατηρούνται όταν προέρχονται μέσω
του μηχανισμού της ψυχρής έκθλιψης. Επίσης, θα πρέπει να φυλάσσονται
σε ειδικό σκούρο μπουκάλι, σε σκιερό και δροσερό μέρος και να
χρησιμοποιούνται εντός της αναγραφόμενης ημερομηνίας στη
συσκευασία του προιόντος.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Latest posts