Κουρκουμάς – Το Χρυσό Μπαχαρικό!

Το να απολαμβάνεις ένα κίτρινο ρύζι με κάρυ, αποτελεί μια μοναδική λαχταριστή εμπειρία!! Δεν υπάρχει ασιατικό πιάτο που να μην περιέχει αυτό το εντυπωσιακό μπαχαρικό.

Η χρήση του κουρκουμά αναφέρεται στα αρχαία κείμενα των Βεδών και είναι το μπαχαρικό που οι άνθρωποι προσέφεραν στον στον ήλιο, την ανατολή της ημέρας, λόγω του έντονου κίτρινου χρώματος. Μέχρι και σήμερα, στην Ινδία, οι νύφες απλώνουν στο σώμα τους κουρκουμά ως σύμβολο καλοτυχίας κι ευημερίας.

Ο κουρκουμάς – curcuma longa, είναι πολυετές φυτό, το οποίο αναπτύσσει άνθη και παχύ ρίζωμα, σχετικά κοντά στην επιφάνεια της γης. Από το ρίζωμά του, παίρνουμε την χαρακτηριστική σκόνη, η οποία ξηραίνεται, βράζεται και κατόπιν αλέθεται. Περιέχει μεγάλα ποσοστά καροτενοειδών, ενώ η κουρκουμίνη είναι η βασική ουσία που προσφέρει στο φυτό τις θεραπευτικές ιδιότητες. Αν και η χρήση του κουρκουμά στη Ασία, χάνεται στα βάθη του χρόνου, μόλις τις τελευταίες δεκαετίες, εκτεταμένες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στη θεραπευτική δράση της κουρκουμίνης.

Ας δούμε παρακάτω τα οφέλη που προσφέρει η χρήση του κουρκουμά στην υγεία μας:
✔ Ο κουρκουμάς έχει τη δυνατότητα να θρέφει τους ιστούς του σώματος και να μεταφέρει τα ευεργετικά του οφέλη σε ολόκληρο το σώμα μέσα από την κυκλοφορία του αίματος. 

✔  Ενισχύει τις λειτουργίες του εγκεφάλου, την καλή μνήνη και τη συγκέντρωση. Έρευνες έχουν δείξει τη δυνατότητα του κουρκουμά να διατηρεί την υγεία των νευρικών κυττάρων 
(Russell, Anne M
5 Science-Backed Health Benefits of Turmeric.” Forbes. Forbes Magazine, October 29, 2021). 

✔  Υποστηρίζει ενεργά τη λειτουργικότητα των αρθρώσεων, ανακουφίζει από τους μυικούς πόνους και βελτιώνει σημαντικά την καθημερινή κίνηση. 

✔  Θεωρείται ότι ενισχύει τη λάμψη και την αντιγήρανση του δέρματος. Χρησιμοποιήται συχνά ως συστατικό σε καλλυντικά για την αντιμετώπιση των δυχρωμιών και της ακμής. 

✔  Όταν καταναλώνεται καθημερινά, αποτοξινώνει το συκώτι και βοηθάει στην παραγωγή της χολής (De La Foret, Rosalee. Alchemy of Herbs - Transform Everyday Ingredients into Foods & Remedies That Heal. Hay House UK Ltd, 2017. 17 ). 

✔  Βελτιώνει σημαντικά την πέψη των λιπών, των υδατανθράκων και ενισχύει τις ιδανικές τιμές του σάκχαρου στο αίμα. 

✔  Οι αναζωογονητικές και οι ήπιες θερμαντικές του ιδιότητες, ενισχύουν την δημιουργία των νέων κυττάρων της καρδιάς και δυναμώνουν το κυκλοφορικό σύστημα. 

✔  Περιέχει μεγάλα ποσοστά φλαβονοειδών, κουρκουμίνης, αντιοξειδωτικά και γι αυτό το λόγο απομακρύνει τις ελευθερες ρίζες,. Με αυτό το τρόπο προστατεύει τη δύναμη του 
αμυντικού μας από το οξειδωτικό stress. (Gunnars, Kris. “10 Proven Health Benefits of Turmeric and Curcumin.” Healthline. Healthline Media, May 7, 2021). 

✔  Η αγιουρβέδα χρησιμοποιεί τον κουρκουμά ως ενισχυτικό της λέμφου (rasa dhatu) και του αίματος (rakta dhatu), καθώς θρέφει και αποβάλλει την περιττή φωτιά από τους 
συγκεκριμένους ιστούς.

Ο κουρκουμάς είναι ένα από τα πιο πολύχρησιμοποιημένα μπαχαρικά στην αγιουρβεδική κουζίνα και παράλληλα συμμετέχει σε πολλές θεραπευτικές συνταγές.

Τα αγιουρβεδικά του χαρακτηριστικά είναι :

  • Γεύση = πικρή, στυφή
  • 
Doshas = ισορροπεί vata – kapha, σε υπερκατανάλωση αυξάνει το pitta

  • Ιδιότητες = ζεστό, ελαφρύ, κινητικό, ηερό, καθαρότητα, αλκαλικό
  • 
Επίδραση στο νου = διαύγεια, συγκέντρωση, μνήμη, θετικά συναισθήματα, εγρήγορση, ενισχύει την εσωτερική λάμψη. 

Η βιολογική σκόνη κουρκουμά προσφέρει στο φαγητό μοναδικό άρωμα και γεύση, μετατρέποντας έτσι το κέθε γεύμα σε γευστική εμπειρία !!!


Αφήστε ένα σχόλιο

Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευσή τους

Αυτή η τοποθεσία προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.


Τελευταίες δημοσιεύσεις