ΠΟΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ;

Η διατροφή, είναι από το πιο πολυσυζητημένα θέματα που βρίσκεται στην καθημερινή ατζέντα όλων μας κι αυτό όχι μόνο διότι απασχολεί τη μαγείρισσα του σπιτιού, για το τι να μαγειρέψει σήμερα, αλλά γιατί όλοι είμαστε ενήμεροι πλέον, για τα διαφορετικά είδη της διατροφής που εμφανίζονται κάθε 3- 4 χρόνια.

Η αλήθεια είναι ότι η επιστήμη της διατροφολογίας διαρκώς εξελίσσεται, με αποτέλεσμα συχνά να εμφανίζονται νέα πρότυπα διατροφής που υπόσχονται βελτίωση της υγείας, γρήγορη απώλεια βάρους, εύγεστες συνταγές με νέα τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Σε αυτό το σημείο θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε αν τελικά η πολύ πληροφορία διευκολύνει τη ζωή μας ή την μπερδεύει περισσότερο.

Ποιά διατροφή να ακολουθήσω ; Μεσογειακή, Μακροβιοτική, Κέτο, Xορτοφαγική, vegan, Gluten free ή Διαλειμματική νηστεία ;

Μεσογειακή διατροφή
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένα από τα πρότυπα θρέψης που έχει ερευνηθεί σε βάθος και έχει δοκιμαστεί στο χρόνο, είναι η Μεσογειακή Διατροφή, η οποία συσχετίζει την ισορροπημένη διατροφή με την καθημερινή άσκηση. Τα τελευταία χρόνια στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, βρίσκεται η αθλητική δραστηριότητα ενώ αμέσως μετά έρχεται η επαρκής κατανάλωση νερού. Στη συνέχεια ακολουθούν τα δημητριακά σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, ρύζι και τα παράγωγά τους όπως ψωμί, νιφάδες, ζυμαρικά τα οποία θα πρέπει να κατανάλωνονται καθημερινά, καθώς είναι χαμηλά σε λίπος κι αποτελούν πλούσια πηγή υδατανθράκων από την οποία το σώμα αντλεί την ενέργειά του. Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά βρίσκονται στο καθημερινό πιάτο, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί και τα έλαια, καταναλώνονται σε μικρότερες ποσότητες ενώ η κατανάλωση του κρέατος και του ψαριού περιορίζεται σε 3-4 φορές το μήνα.

Τι είναι η Μακροβιοτική διατροφή
Οι βασικές έννοιες της μακροβιοτικής διατροφής, βρίσκονται στις ρίζες της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής που εξισορροπεί το yin και το yang τόσο στο σώμα όσο και στο περιβάλλον και γι' αυτό ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τρώνε τις τροφές πολύ κοντά στην αρχική τους μορφή που με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο υποστηρίζουν την υγεία του σώματος αλλά συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσικής τάξης και του οικοσυστήματος.
Η κατανάλωση του μακροβιοτικού μοντέλου θρέψης, περιλαμβάνει την αγορά τοπικών προϊόντων, κυρίως βιολογικών, που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικά φυτοφάρμακα, την κατανάλωση τροφίμων εποχής, φρέσκων και ωμών προϊόντων με έμφαση στα φυτικά τρόφιμα. Η κατανάλωση των γαλακτοκομικών είναι 2-3 μερίδες / ημ. ενώ οι ζωικές τροφές περιορίζονται σημαντικά.
Η μακροβιοτική δίαιτα ενισχύει την κατανάλωση φυτικής τροφής, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως το καστανό ρύζι, το κριθάρι, το κεχρί, η βρώμη και το καλαμπόκι καταναλώνονται συχνά, αποτελώντας περίπου το 30% - 40% των ημερήσιων θερμίδων. Η πρωτεΐνη περιορίζεται στο 5 % - 10 % με κύρια πηγή τα όσπρια ή προϊόντα ζύμωσης όπως tempeh, miso, tofu. Τα φύκια αποτελούν επίσης, βασικό στοιχείο στις μακροβιοτικές δίαιτες.

Δίαιτα Κeto για καύση λίπους
Η πιο γνωστή δίαιτα που χρησιμοποιείται για την γρήγορη απώλεια βάρους και την καύση λίπους είναι η κετογονική διατροφή η οποία επικεντρώνεται στην αυξημένη κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης και τον περιορισμό των λιπαρών, αναγκάζοντας το σώμα να αντλήσει ενέργεια καίγοντας το αποθηκευμένο λίπος.
Παρότι με την κετογονική δίαιτα το επιθυμητό αποτέλεσμα του αδυνατίσματος έρχεται γρήγορα, είναι δύσκολο να αλλάξει η διατροφική συμπεριφορά του ατόμου γι' αυτό τις περισσότερες φορές με τη λήξη του προγράμματος, τα κιλά επιστρέφουν καθώς το σώμα έχει στερηθεί θρεπτικά συστατικά και αγαπημένες γεύσεις.

Χορτοφαγική και Vegan διατροφή
Η απόλυτη τάση της εποχής ! Η φυτική διατροφή σήμερα δανείζεται τροφές και συνταγές από όλο τον κόσμο. Κινόα, τόφου, κεχρί, σπόροι superfood και σκόνες βοτάνων, ξηρών καρπών, είναι λίγες από τις τροφές που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε στο βασικό μενού της φυτικής διατροφής. Πολλές έρευνες υποστηρίζουν τη χορτοφαγία ως μια ασφαλή διατροφή για όλες τις ηλικιακές
ομάδες. Ωστόσο όσοι αποφασίζουν να ακολουθήσουν τη φυτική διατροφή αποκλείοντας τα γαλακτοκομικά θα πρέπει να καταναλώνουν συμπληρώματα της απαραίτητης βιταμίνης Β12 ενώ συνίσταται ο τακτικός αιματολογικός έλεγχος για τυχόν ελλείψεις άλλων βασικών στοιχείων όπως σίδηρος, φυλλικό οξύ, ασβέστιο.

Διατροφή χωρίς γλουτένη – Gluten free
Η γλουτένη ανήκει σε μια ομάδα πρωτεϊνών με κολλώδη ιδιότητα που βοηθάει τα τρόφιμα να διατηρήσουν τη συνοχή τους. Υπάρχει στους σπόρους των δημητριακών όπως, σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι και βρώμη. Η διατροφή ελεύθερης γλουτένης αποκλείει τα παραπάνω δημητριακά εξαιτίας δυσανεξίας ή αλλεργίας προς τη συγκεκριμένη ουσία. Τα αίτια μπορεί να είναι γενετικοί ή επιγενετικοί παράγοντες που προέκυψαν από φαρμακευτική αγωγή, λάθος διατροφή, και τρόπο ζωής.
Ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι όσοι εφάρμοσαν διατροφή ελεύθερης γλουτένης χωρίς κάποια παθολογική αιτία, βελτίωσαν σημαντικά την πεπτική ικανότητα, είχαν περισσότερη ενέργεια, ταχύτερη απώλεια βάρους και άμεση αποκατάσταση του εντερικού μικροβιώματος. Γι' αυτό το λόγο, πολλοί ειδικοί υγείας προτείνουν σήμερα την αποχή από τη γλουτένη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Διαλειμματική νηστεία
Μια από τις πιο διαδεδομένες τάσεις που συναντάμε στο χώρο της διατροφής και του fitness !
Διαλειμματική νηστεία ορίζεται το διατροφικό πλάνο που περιλαμβάνει παρατεταμένη αφαγία και ορίζει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για την κατανάλωση της τροφής. Στη Διαλειμματική νηστεία ο στόχος επικεντρώνεται στο πότε θα φάμε κι όχι στο τι θα φάμε ενώ δεν συστήνει συγκεκριμένα τρόφιμα, ούτε αποκλείει άλλα. Ο σκοπός είναι να μένει το σώμα χωρίς τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πέρα από τις ακραίες μορφές που προτάσσει το συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής π.χ. αφαγία για 16 ώρες, η Διαλειμματική νηστεία μπορεί να προσαρμοστεί στον κύκλο ημέρας και νύχτας ενισχύοντας έτσι τον κιρκαδικό ρυθμό του σώματος.
Ενδεικτικά οι ευεργετικές επιλογές που δίνονται είναι :
Η κατανάλωση τροφής μέχρι τις 19:30 μ.μ.
Νηστεία μόνο με νερό 1φ / εβδομάδα

Σε κάθε περίπτωση ο ειδικός στα θέματα της διατροφής, είναι εκείνος που μπορεί να καθοδηγήσει με ασφάλεια και επιτυχία τα βήματα μας προς οποιαδήποτε αλλαγή θέλουμε να κάνουμε στη διατροφή μας με σκοπό την πρόληψη, τη βελτίωση της υγείας ή την επίτευξη του ιδανικού βάρους.


Αφήστε ένα σχόλιο

Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευσή τους

Αυτή η τοποθεσία προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.