ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ), απασχολεί το 11% -14% των ενηλίκων σε παγκόσμια κλίμακα με μεγαλύτερη συχνότητα στις αναπτυγμένες χώρες. Οι τελευταίες μελέτες αποδεικνύουν την αυξητική τάση των συμπτωμάτων και σε νεότερες ηλικίες μεταξύ 20 – 30 ετών.
Παρότι τα περισσότερα από τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς με ΣΕΕ είναι κοινά, οι απόψεις διαφέρουν για τον τρόπο θεραπείας από άτομο σε άτομο, αφού η κάθε περίπτωση παρουσιάζει σημαντικές ιδιαιτερότητες στην αιτία της εκδήλωσης, στην ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων. To φούσκωμα του στομάχου αμέσως μετά το φαγητό, o πόνος, η διάταση της κοιλιάς και των εντέρων, οι κράμπες, τα αέρια, διάρροια ή δυσκοιλιότητα είναι οι κύριες αιτίες που
δυσχεραίνουν την καθημερινότητα και οδηγούν τον πάσχοντα στον γιατρό, αναζητώντας τη θεραπεία. Με την πάροδο του χρόνου, όταν η αιτία του προβλήματος παραμένει αθεράπευτη το πεπτικό σύστημα αποδυναμώνεται και πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζουν στομαχική καούρα και δυσκολία στην πέψη της τροφής.
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποια εξέταση που να επιβεβαιώνει τη διάγνωση του ευερέθιστου εντέρου και οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται αποσκοπούν κυρίως στον αποκλεισμό άλλων παθήσεων. Οι οδηγίες που δίνονται από τους ειδικούς υγείας αφορούν στην παρατήρηση των τροφών που πυροδοτούν μια κρίση πόνου ή φουσκώματος, σκευάσματα για τη
δυσκοιλιότητα ή αντιόξινα για το στομάχι.
Σε αυτό το σημείο η Ολιστική Ιατρική προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διαχείρηση, την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ακόμη και τη θεραπεία. Αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως σύνολο κι ασχολείται με την ισορροπία που θα πρέπει να έχει ο ασθενείς στους κύριους τομείς της ζωής του όπως τα συναισθήματα, η διατροφή, η άσκηση και οι ανθρώπινες σχέσεις. Τα εφόδια που
χρησιμοποιεί είναι η εξατομικευμένη διατροφή ενισχυμένη με συνδυασμούς βοτάνων και μπαχαρικών.

Διατροφή
Ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση του ΣΕΕ είναι η διατροφή . Παρότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο με τροφές που αποκλείονται από το καθημερινό μενού ή άλλες που βοηθούν, υπάρχουν όμως συγκεκριμένα μπαχαρικά (σε σκόνη ή σπόρο), όπως
το κύμινο, ο μάραθος, το κάρδαμο, ο άνηθος κι ο κόλιανδρος τα οποία χρησιμοποιούνται στο φαγητό και στα ροφήματα, smoothies, γλυκά κ.α.. Τα παραπάνω μπαχαρικά όταν καταναλώνονται μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποβολή του αέρα, του φουσκώματος και καταπραΰνουν τις επίπονες συσπάσεις του εντέρου.
Μαστίχα – Pistacia lentiscus
Από το 2015 η μαστίχα έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ως φυσικό φάρμακο για τις γαστρεντερολογικές παθήσεις και τα δερματικά έλκη. Ανακουφίζει από το φούσκωμα των εντέρων, καθώς συμβάλλει ενεργά στην αποβολή των αερίων. Διεγείρει την έκκριση των γαστρικών υγρών του στομάχου ενισχύοντας έτσι την καλή πέψη. Επιπρόσθετα το μαστιχέλαιο που περιέχει διευκολύνει το πέρασμα του εντερικού περιεχομένου ρυθμίζοντας την ομαλή κινητικότητα του εντέρου.

Κασκάρα – Caskara sagrada
Ένα από τα επίμονα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου που δυσκολεύουν την καθημερινότητα, είναι η δυσκοιλιότητα. Ο φλοιός της κασκάρας είναι πλούσιος σε κασκαροσίδες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν την κένωση του εντέρου και παρουσιάζουν καθαρτική δράση χωρίς να προκαλούν κοιλιακό πόνο ή έντονες συσπάσεις. Οι ίνες του φυτού ενισχύουν την περίσταλση και “ξυπνούν το τεμπέλικο έντερο”. Καταναλώνεται σε κάψουλες ή ως αφέψημα εφόσον βράσουμε τον φλοιό.

Προ/πρε βιοτικά
Τα προβιοτικά ενισχύουν τη χλωρίδα του εντέρου και διασφαλίσουν τον επακρή πλυθησμό των ωφέλιμων μικροοργανισμών, δυναμώνουν τον βλεννογόνο του εντέρου και αποκαθιστούν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Επίσης, αποτρέπουν το φαινόμενο της διαταραγμένης εντερικής λειτουργικότητας (διάρροια – δυσκοιλιότητα) που παρουσιάζουν οι ασθενείς με ΣΕΕ.
Από την άλλη τα πρεβιοτικά είναι βακτήρια τα οποία βρίσκονται στις φυτικές τροφές και δεν χωνεύονται από τον οργανισμό μας. Αποτελούν τροφή των μικροοργανισμών του εντέρου και διατηρούν υγιή το περιβάλλον του μικροβιώματος και η κατανάλωσή τους αποτρέπει το φούσκωμα
και τη δυσκοιλιότητα. Τα πρεβιοτικά βρίσκονται στα όσπρια, κριθάρι, μέλι, βρώμη, μπανάνες, λιναρόσπορος, φύκια.

Άσκηση
Ο κόσμος των συναισθημάτων και η διαχείρηση των τραυματικών εμπειριών είναι σημαντικό να εκτονώνται μέσα από τη σωματική άσκηση οποιασδήποτε μορφής, που βοηθάει τον καθένα να πετύχει την εκγύμναση και την εσωτερική ισορροπία. Η πρακτική της γιόγκα είναι μια ήπια μορφή άσκησης που συνδυάζει την αναπνοή με την κίνηση, εκπαιδεύοντας με αυτόν τον τρόπο τον ασκούμενο να “ξεκολλήσει” από τις παρελθοντικές εμπειρίες και να προσαρμόζεται στη ροή της
ζωής. Συγκεκριμένα η κοιλιακή αναπνοή, επιδρά θετικά στον άξονα εγκέφαλος - έντερο, ηρεμεί το νευρικό σύστημα, την ένταση και τις συσπάσεις του εντέρου.

Φυσικά αγχολυτικά - Βοτανοθεραπεία
Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες η ιατρική κοινότητα παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον για τους επιγενετικούς παράγοντες που επιδρούν στον άξονα εγκέφαλο - έντερο. Το άγχος, ο φόβος, και η κατάθλιψη είναι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν δυσμενώς τον τρόπο σκέψης. Το
έντερο μας ή όπως αλλιώς αποκαλείται “ο δεύτερος εγκέφαλος”, είναι ο αποδέκτης και ο καθρέφτης όλων των συναισθημάτων και σκέψεων. Με άλλα λόγια, ο άξονας εγκέφαλος – έντερο είναι αναπόφευκτα ο μάρτυρας της εσωτερικής μας ισορροπίας.
Φυσικά αγχολυτικά, όπως το Βαλσαμόχορτο, η ρίζα Ασβαγκάντα, ο ιερός βασιλικός Τούλσι, η Πασσιφλόρα, η κανναβιδιόλη CBD και Rodiola, παρουσιάζουν αποδεδειγμένη ηρεμιστική δράση του νευρικού συστήματος και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.
Στο σύχρονο εργαστήριο του φαρμακείου μας, παρασκευάζουμε γαληνικά σκευάσματα, βάμματα και εξατομικευμένες φυτοθεραπευτικές συνταγές που ανακουφίζουν από το άγχος και τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.


Αφήστε ένα σχόλιο

Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευσή τους

Αυτή η τοποθεσία προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.