Χαλκός – Η Πηγή της Αστείρευτης Ενέργειας!

Στο ανθρώπινο σώμα, υπάρχουν κάποιες ομάδες ιχνοστοιχείων που εργάζονται
συλλογικά, προκειμένου να συνεισφέρουν ευεργετικά στη διατήρηση των ιστών και την αναγέννηση των κυττάρων. Μια τέτοια ομάδα είναι ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη C που η καλή παρέα μεταξύ τους, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα κι όχι μόνο...

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στον χαλκό, τη σημασία που έχει η παρουσία του στον οργανισμό μας, τα οφέλη του, τις διατροφικές πηγές και πως αλληλεπιδρά με τα άλλα δυο στοιχεία, τον ψευδάργυρο και τη βιταμίνη C.

Τι είναι ο χαλκός;
Ο χαλκός είναι ένα μέταλλο που παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή μας.
Είναι ένα ιχνοστοιχείο που υπάρχει σε όλους τους ιστούς του σώματος και επηρεάζει το σώμα μας και τις λειτουργίες του σε πολλούς τομείς. Από την παραγωγή της ενέργειας ως το χρώμα των μαλλιών μας.
Στο σώμα ενός ενήλικα η ποσότητα του χαλκού κυμαίνεται από 100 έως 150
χιλιοστά του γραμμαρίου. Τα όργανα με την υψηλότερη περιεκτικότητα είναι οι μύες 50% και τα οστά. Επίσης, ανευρίσκεται στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τα νεφρά.

Η απορρόφηση του χαλκού πραγματοποιείται στον εντερικό βλεννογόνο σε
ποσοστό 50% - 70% και στη συνέχεια αποθηκεύεται στο συκώτι.

Λειτουργίες – Οφέλη
Μια από τις πιο βασικές ιδιότητες του χαλκού είναι η συμβολή του στη θεραπεία της αναιμίας, καθώς βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου από την τροφή.
Μπορεί επίσης, να συμβάλλει ευεργετικά στις καρδιαγγειακές παθήσεις όπως
αρρυθμία και υψηλή πίεση, διότι τροφοδοτεί την καρδιά με καλά οξυγονωμένο
αίμα. Τα ιδανικά ποσοστά χαλκού, βοηθούν στη δημιουργία ερυθρών
αιμοσφαιρίων και στον σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης που είναι απαραίτητη για τη μεταφορά του οξυγόνου στα ερυθροκύτταρα.

Εκτός από τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην καρδιά μας, ο χαλκός
συμβάλει και στην καλή απόδοση του ανοσοποιητικού μας συστήματος με τον
παρακάτω μηχανισμό :
Όταν ο οργανισμός μας προσβάλλεται από παθογόνα βακτήρια, κατά τη φλεγμονώδη αντίδραση απελευθερώνονται ιόντα χαλκού, που χάρη στην αντιβακτηριακή τους ιδιότητα, καταπολεμούν τους παθογόνους μικροοργανισμούς και διασφαλίζουν τη διατήρηση της υγείας μας.

Όταν μιλάμε για τα οφέλη του χαλκού πρέπει να συμπεριλάβουμε και την ενεργή
συμμετοχή που παίζει στην παραγωγή του κολλαγόνου. Για να δημιουργηθεί το
κολλαγόνο στα κύτταρα μας, πρέπει να υπάρχει αρκετός χαλκός σε συνδυασμό με αμινοξέα, βιταμίνη C και ψευδάργυρο. Το κολλαγόνο ενδυναμώνει τα οστά και
τον συνδετικό ιστό, γι' αυτό η έλλειψη χαλκού (κατ' επέκταση και του κολλαγόνου) μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση και αρθρίτιδα. Για την αντιμετώπιση των αρθρικών πόνων, πολλοί άνθρωποι συχνά στρέφονται σε συμπληρώματα χαλκού (ή βραχιόλια χαλκού).

Στον κόσμο της αισθητικής είναι γνωστό, πως το κολλαγόνο συντηρεί την
ελαστικότητα του δέρματος μας. Πλέον, πολλά από τα προϊόντα καθημερινής
φροντίδας του δέρματος που υπόσχονται τη διατήρηση της νεότητας, περιέχουν
πεπτίδια χαλκού στη σύσταση τους.

Ο χαλκός βοηθάει στη φυσιολογική χρώση των μαλλιών, καθώς ενισχύει την παραγωγή της μελανίνης, η οποία δίνει χρώμα στα μαλλιά, τα μάτια και το δέρμα μας. Ένα από τα συμπτώματα της έλλειψης χαλκού μπορεί να είναι ο πρόωρος αποχρωματισμός των μαλλιών και το ωχρό δέρμα.

Παράγοντες που εμποδίζουν την απορρόφηση του χαλκού:
Στις περισσότερες περιπτώσεις μια καλά ισορροπημένη διατροφή αρκεί για να έχουμε όσο χαλκό χρειαζόμαστε.

Σε περίπτωση όμως που υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου και
βιταμίνης C στον οργανισμό, προκύπτει δυσαπορρόφηση του χαλκού. Η
υπερκατανάλωση συμπληρωμάτων ψευδαργύρου και βιταμίνης C για παρατεταμένο χρονικό διάστημα πιθανώς δυσχεραίνει την απορρόφηση του χαλκού.
Ο χαλκός απορροφάται κυρίως στο στομάχι και στο λεπτό έντερο. Προβλήματα σε αυτά τα όργανα μπορεί να οδηγήσουν επίσης, σε έλλειψη χαλκού.

Διατροφικές φυτικές πηγές χαλκού:
Ηλιόσποροι, σόγια, τόφου, ταχίνι, ελιές πράσινες, κάστανα, φύτρο σταριού,
αμύγδαλα, κάσιους, κουκουνάρια, καρύδια, μανιτάρια, όσπρια, κακάο, κάστανα,
πατάτες, αβοκάντο, σύκα, σπανάκι, γιαούρτι, μήλα.
Τελευταίες μελέτες δείχνουν, ότι η διατροφή που περιέχει τρόφιμα πλούσια σε χαλκό, μπορεί να διατηρήσει γερά τα οστά σε προχωρημένη ηλικία και να επιβραδύνει την οστεοπόρωση!


Αφήστε ένα σχόλιο

Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευσή τους

Αυτή η τοποθεσία προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.