Aloe vera – Kumari

Η αλόη ανήκει σε μια μεγάλη οικογένεια παχύφυτων την Aloaceae, η οποία περιλαμβάνει πολλά άλλα ποικίλα είδη.  Το πιο γνωστό είδος αλόης που καλλιεργείται είναι η Aloe Barbanesis Miller.
Το φυτό είναι γνωστό για την προσαρμοστικότητα του στις κλιματολογικές συνθήκες και γι αυτό μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολλές χώρες του κόσμου. Το φύλλο της αλόης αποτελείται από ένα ημίσκληρο περίβλημα που στο εσωτερικό του περιέχει το ευεργετικό ζελέ.

Η αλόη  χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα  στο θεραπευτικό αγιουρβεδικό σύστημα. Το σανσκριτικό της όνομα είναι Kumari που σημαίνει «η όμορφη νεαρή κοπέλα» κι αυτό οφείλεται στις αντιγηραντικές κι αναζωογονητικές της ιδιότητες, καθώς επίσης και στην ικανότητα που έχει να δρα ευεργετικά στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Η Αγιουρβέδα κατατάσσει το φυτό στην κατηγορία rasayana. Η κατηγορία αυτή,  αποτελείται από φυτά και βότανα που βοηθούν στην αναγέννηση των κυττάρων, ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό και προστατεύουν το σώμα από το καθημερινό οξειδωτικό stress.

Ας δούμε παρακάτω πως η Αγιουρβέδα περιγράφει τη δράση της αλόης.

  • Γεύση  = πικρή, στυφή, πικάντικη, γλυκιά
  • Μεταπεπτικό αποτέλεσμα = Δροσερό (σε παρατεταμένη χρήση το αποτέλεσμα είναι θερμαντικό).
  • Doshas = Trodoshic – εξισορροπεί και τις 3 doshas
  • Ιστοί =Δρα σε όλους τους ιστούς με έμφαση το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα.
  • Τονώνει το συκώτι και το σπλήνα, ενισχύει την πεπτική φωτιά χωρίς να αυξάνει την pitta.


-Ο χυμός της, έχει ήπια υπακτική δράση, ενισχύει τη χλωρίδα του εντέρου και βοηθά στην ανακούφιση από το φούσκωμα των εντέρων.

-Το ζελέ περιέχει πάνω από 75 συστατικά μεταξύ των οποίων είναι οι βιταμίνες B,C,E, βήτα καροτένιο, αμινοξέα, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο , σελήνιο και μαγγάνιο.

-Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν, ότι η κατανάλωση του χυμού της αλόης βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερόλης  και των τριγλυκεριδίων. Ταυτόχρονα αυξάνει την HDL την «καλή χοληστερόλη» η οποία οδηγεί το λίπος από την περιφέρεια του σώματος πίσω στο ήπαρ, αποτρέποντας έτσι την εναπόθεσή του στα τοιχώματα των αρτηριών. Τα παραπάνω οφέλη μεγιστοποιούνται εάν ο χυμός της αλόης συνδυαστεί με εκχύλισμα κουρκουμά και αγκινάρας.

-Τα υψηλά ποσοστά νερού που βρίσκονται στο φύλλο του φυτού, διατηρούν το δέρμα πολύ καλά ενυδατωμένο και οι μαλακτικές ιδιότητες του ζελέ αντιμετωπίζουν την πιτυρίδα και τη ξηρότητα στο κεφάλι.

- Τέλος, ενισχύει τη καλή πέψη και βελτιώνει την εικόνα του σακχάρου στο αίμα.

Ο χυμός της αλόης μπορεί να καταναλώνεται για σύντομο χρονικό διάστημα διαλυμένος σε νερό ή χυμό σε ποσότητα ανάλογα με αυτό που αναγράφει η συσκευασία του προϊόντος.

Η κατανάλωση της αλόης σε οποιοαδήποτε μορφή, να αποφεύγεται από έγκυες και θηλάζουσες, καθώς και από μικρά παιδιά.

*Το κείμενο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τη συμβουλή του γιατρού. Συνίσταται η συμβουλή  του γιατρού  για οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Latest posts