Κέικ σοκολάτας με χουρμάδες και ζάχαρη καρύδας

Απολαυστικό vegan κέικ σοκολάτας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν βάση για ένα δροσερό cheese cake.

 

Για να μειώσουμε την περιεκτικότητα της ζάχαρης θα χρησιμοποιήσουμε χουρμάδες και μπανάνα. Η ζάχαρη καρύδας είναι ένα υγιεινό υποκατάστατο της άσπρης και της καστανής ζάχαρης. Η γεύση της θυμίζει καραμέλα και ψημένο ξηρό καρπό. 

 Για μια μεγάλη φόρμα θα χρειαστούμε:

  • 1 1/2 φλ. δίκοκκο αλεύρι ολικής άλεσης
  • 2 φλ. δίκοκκο αλεύρι λευκό
  • 
2 μεγάλους χουρμάδες 
  • 1/2 φλ. ηλιέλαιο
  • 
1 φλ. ζάχαρη καρύδας
  • 
1 ποτήρι φρσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
  • 6 κ.σ. κακάο

  • 1 φακελάκι baking powder
  • 
2-3 στήμονες σαφράν

  • σκόνη μαχλέπι

  • κανέλα

  • γαρύφαλλο
  • 
βανίλια

  • λίγο αλάτι 

Εκτέλεση
: 

Ρίχνουμε στο μίξερ το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη και τους χουρμάδες ( ψιλοκομμένους) και ξεκινάμε να ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Στη συνέχεια σ ́ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κακάο και τα αρωματικά μπαχαρικά, σαφράν, μαχλέπι, κανέλα, γαρύφαλλο, βανίλια, το αλάτι, το baking powder κι ανακατεύουμε καλά με το χέρι συνεχόμενα προς μια κατεύθηνση.
 Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε καλά προσθέτοντας σταδιακά το χυμό πορτοκαλιού. Αμέσως μετά, ρίχνουμε το υλικό στο μίξερ μαζί με το λάδι και τη ζάχαρη και το δουλεύουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι το μίγμα να πάρει την κατάλληλη πολτοειδή και μορφή.
Κατόπιν ρίχνουμε το μίγμα σε μια λαδωμένη κι αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ο C για 45 ́-50 ́.
Καλή επιτυχία!


Αφήστε ένα σχόλιο

Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευσή τους

Αυτή η τοποθεσία προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.