Φτιάχνω το δικό μου μούσλι

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται !!!
Ξεκινάμε τη μέρα με ένα δυναμωτικό μούσλι που θα φτιάξουμε μόνοι μας. Όλοι θέλουμε μια εναλλαγή στο πρωινό μας γεύμα, γιαυτό θα φτιάξουμε μια κοινή βάση μούσλι με τη δυνατότητα της επιλογής στα πρόσθετα υλικά. Η επιλογή αυτή θα είναι μεταξύ της γλυκιάς γεύσης (μούρα, αποξηραμένα φρούτα) και της γεύσης των ξηρών καρπών.
Συλλέγουμε τα τρόφιμα που θα χρειαστούμε με βάση τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας για να ανταπεξέλθει στους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας.

Η βάση για το μούσλι περιλαμβάνει τα παρακάτω δημητριακά :
Νιφάδες βρώμης – ανεπεξέργαστοι υδατάνθρακες, β’ γλυκάνες, μείωση της χοληστερίνης
Νιφάδες κινόα – απαραίτητα αμινοξέα, χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης, υψηλός κορεσμός
Νιφάδες φαγόπυρο – πηγή μαγνησίου, ψευδάργυρου, χαλκός
Αλεύρι αμυγδάλου – ζωτικά λιπαρά, ασβέστιο, βιταμίνη Ε

Πρόσθετα υλικά - Γλυκιά επιλογή
Σταφίδες – πηγή σιδήρου, ενέργειας, καλίου
Goji berries – βιταμίνη Α, αντιοξειδωτικά, αντιγήρανση
Blueberries – καλή όραση, ενισχύει την καρδιά, ευεργετεί τον μυικό ιστό
Δαμάσκηνα - ενισχύει τη χλωρίδα του εντέρου, πηγή σιδήρου, ευεργετεί τα μαλλιά

Πρόσθετα υλικά – Ξηροί καρποί
Μαύρο σουσάμι – Βιταμίνες Α, Β, C, πηγή ασβεστίου, ενισχύει την καλή επιδερμίδα
Λιναρόσπορος θρυμματισμένος – πηγή φωσφόρου, ζωτικών λιπαρών, απαραίτητα αμινοξέα
Φιστίκια Αιγίνης – Βιταμίνη Β1, Β6, βιοτίνη, ενισχύει την καλή όραση
Κολοκυθόσπορος - πηγή καλίου, μαγνησίου, βοηθάει στον καλό ύπνο
Το γάλα που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να είναι ζωικό ή φυτικό όπως αμυγδάλου, βρόμης, ρυζιού κ.α.

Αφού συγκεντρώσαμε όλα τα υλικά, τώρα ήρθε η ώρα να φτιάξουμε το δικό μας μίγμα.

Για τη βάση 1 μερίδας πρωινού βάζουμε:
-3 κ.σ νιφάδες βρώμης
-2 κ.σ νιφάδες κινόα
-1 κ.σ νιφάδες φαγόπυρου
-1 κ.σ αλεύρι αμυγδάλου
-Γλυκιά επιλογή
-1 κ cranberries
-1 κ σ goji
-1⁄2 κ σ blueberries
-1 δαμάσκηνο ψιλοκομμένο
-Επιλογή ξηρών καρπών

Αρχικά αλέθουμε τα φυστίκια Αιγίνης και τους κολοκυθόσπορους μέχρι να πάρουν τη μορφή λεπτής σκόνης και στη συνέχεια προσθέτουμε στο μπολ της βάσης :
1 κ.γ. μαύρο σουσάμι
1 κ.γ. λιναρόσπορο θρυμματισμένο
2 κ σ αλεσμένους κολοκυθόσπορους και φιστίκια Αιγίνης

Χρησιμοποιώντας την παραπάνω αναλογία στη βάση του μίγματος μπορούμε να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα, που θα τη διατηρήσουμε σε ένα μπολ στο ψυγείο. Αυτό θα μας εξυπηρετήσει πρακτικά και είναι μια οικονομική λύση αφού η ποσότητα των υλικών θα καλύψει τις διατροφικές μας ανάγκες για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Αφήστε ένα σχόλιο

Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευσή τους

Αυτή η τοποθεσία προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.